Loading...

FAQ

Staat je vraag er niet bij? Maak een afspraak met het Energieloket mboRijnland, ontdek wat de mogelijkheden zijn en krijg advies op maat. Of maak een afspraak met  één van onze energiecoaches voor een gratis energieadvies aan huis. 

Filter op:

Algemeen

Onder basisisolatie verstaan we het isoleren van de vloer, de muur en het dak. Ga uit van een rc-waarde van minimaal 4, een aannemer of een installateur kan ondersteunen met welke maatregelen dat kostenefficiënt bereikt kan worden. Enkel glas vervangen voor dubbel glas valt ook onder basisisolatie, maar hr+++ is nog beter.

Als je huis geïsoleerd wordt, kan dat je dagelijks leven tijdelijk verstoren. Je kunt bijvoorbeeld even niet op je zolder of je moet spullen opzijzetten. Of je moet je muur opnieuw afwerken als je muren van binnenuit zijn geïsoleerd. Eventueel is het nodig dat je thuis moet blijven tijdens de werkzaamheden. Het goede nieuws: dit ongemak is allemaal tijdelijk! En sommige isolatiewerkzaamheden zoals vloerisolatie geven geen of weinig ongemak.

Welke isolatiemaatregel doe ik eerst en welk bedrijf schakel ik in? Of is het handig om alles tegelijkertijd te doen? Hoe vergelijk ik offertes? Welke bedrijven zijn betrouwbaar? Het kan voelen als een lastige klus om alles uit te moeten zoeken. Weet dat er verschillende hulplijnen zijn! In januari start de gemeente de actie ‘Winst uit je woning’, je kunt terecht bij energiecoaches, of je maakt een afspraak bij het Energieloket mboRijnland. Meer inspiratie vind je op verschillende sites zoals www.gagoed.nl en www.milieucentraal.nl.

Isolatie kan de luchtcirculatie in huis verminderen. Er is minder natuurlijke ventilatie omdat er minder tocht is. Dit kan de luchtkwaliteit in huis beïnvloeden en mogelijk vochtproblemen veroorzaken, zoals schimmel. Het is belangrijk om bij isolatiewerkzaamheden voldoende aandacht te besteden aan goede ventilatie om deze problemen te voorkomen.

 

Bij gebouwen met historische of monumentale waarden gelden andere regels als het om isolatie gaat. We willen namelijk niet dat historische of architecturale waarden verloren gaan. Dit betekent niet dat je niet kan of mag isoleren. Het is een uitdaging om isolatiemaatregelen te nemen die werken en tegelijkertijd de historische kwaliteiten van het gebouw in ere houden. Erfgoed Leiden is een expert op dit gebied. Ook is er veel informatie te vinden over verduurzaming van historische panden op de site van de groene menukaart.

Het isoleren van je huis kost geld. De hoogte van de kosten is natuurlijk afhankelijk van de werkzaamheden die nodig zijn. En je hoeft niet alles in één keer te doen. Begin met één maatregel en gebruik de besparingen op je energierekening om de volgende isolatiemaatregel te financieren.

Er is landelijke subsidie voor dak-, muur-, vloer- en raamisolatie. De subsidie is per vierkante meter en verdubbelt als je binnen twee jaar 2 of meer maatregelen neemt. Je kunt deze subsidie ook combineren met een warmtepomp of zonneboiler. VvE’s kunnen ook subsidie aanvragen.

Ontdek welke subsidies in jouw situatie gelden en doe de subsidiecheck. Of vind meer informatie over subsidies, kosten, financieringsopties en doe-het-zelfmogelijkheden op milieucentraal.nl.

Dakisolatie

Geen FAQ's gevonden voor deze categorie.

Glasisolatie

Geen FAQ's gevonden voor deze categorie.

Muurisolatie

In de spouwmuur of onder de dakpannen kunnen beschermde dieren, zoals vleermuizen of gierzwaluwen, verblijven. Dit is niet schadelijk voor uw huis, maar volgens de Wet Natuurbescherming moet je er wel voor zorgen dat de dieren niet worden verstoord of gedood. Daarom moet er vóór isolatie aan de buitenkant van de muur of het dak onderzoek worden gedaan en moeten er maatregelen worden genomen door het isolatiebedrijf. Meer informatie vind je op de website van Milieu Centraal. www.milieucentraal.nl

Hoe kun je dan wel de muur en dak isoleren? Je kunt isolatie aan de binnenkant van de muur aanbrengen met een voorzetwand en het dak van binnenuit. Vraag een adviseur naar meer informatie!

Vloerisolatie

Bodemisolatie is bedoeld om de kruipruimte onder woningen droog te houden. Hierdoor wordt voorkomen dat kou en optrekkend vocht de vloer bereikt. Het is niet hetzelfde als vloerisolatie dat vlak onder de loopvloer wordt aangebracht. De combinatie van beiden is, in geval van vochtige kruipruimtes, zeer efficiënt.