Loading...

Dakisolatie

Een dak zonder (goede) isolatie is een groot warmtelek, ook als je je zolderkamer of vliering niet verwarmt. De warmte lekt letterlijk naar buiten en er lekt dus ook geld uit je portemonnee. Jaarlijks zomaar honderden euro’s. Een goede reden om meteen aan de slag te gaan! Meer dan acht van de tien daken is wel geïsoleerd, maar vaak is dat van matige kwaliteit. Hoe dicht is jouw dak?

Grijs Huisje Grijs Huisje Grijs Huisje Grijs Huisje
300+

huizen gingen je voor

Dakisolatie, levert meer op dan je denkt!

Je verliest maar liefst 30% van de warmte in je huis via het dak. Ook als je je zolder of vliering niet verwarmt. Goede dakisolatie maakt je huis direct comfortabeler. Het is als een warme deken over uw dak: het houdt de kou buiten en de warmte binnen. Vanwege de bescherming van vleermuizen adviseren we op dit moment dakisolatie tegen de binnenkant van (het schuine) dak.

Wat is dakisolatie

Zoals gezegd zijn de meeste daken wel geïsoleerd, maar vroeger namen we genoegen met minder isolatie. Bovendien zijn de technieken en materialen afgelopen jaren verbeterd. Check daarom of jouw dak een stuk dichter kan. Kijk achter de schotten of onder een dakpan om te zien of er isolatiemateriaal is en hoe dik dat is. En ja, isoleren kost geld. Maar de energiebesparing zie je elk jaar terug op je bankrekening. Bovendien draagt isolatie bij aan de waarde van je woning.
Voor ieder dak is er wel een manier om te isoleren. Bijvoorbeeld met glaswol, vlas, steenwol en isolatieschuimplaten. Daarnaast is het mogelijk om dampremmende folie of klimaatfolie te gebruiken tussen het isolatiemateriaal en de afwerking. De materialen hebben verschillende prijzen en een verschillende milieubelasting. Een isolatiebedrijf kan je helpen met je keuze voor techniek en materiaal.\

Rd-waarde en Rc-waarde
Ieder soort isolatiemateriaal heeft een Rd-waarde: de isolatiewaarde van het materiaal. Deze Rd-waarde vind je op de verpakking van het product. De isolatiewaarde van de gehele constructie (dak + isolatiemateriaal) is de Rc-waarde. Het dak zelf heeft een Rd-waarde van 0,2 tot 0,4. Als je een totale Rc-waarde van 4 wil, heb je dus isolatiemateriaal met een Rd-waarde van 3,6 tot 3,8 nodig. Je kunt natuurlijk ook gaan voor een nóg hogere Rd-waarde: dat isoleert nog beter terwijl de kosten niet heel veel hoger zijn. Bovendien heb je dan ook genoeg isolatie voor in de toekomst, wanneer je huis je aardgasvrij wil gaan wonen.

Let op! Voor dakisolatie vanaf de buitenkant gelden extra regels. Momenteel geldt extra bescherming voor beschermde diersoorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Dit wordt geregeld in de Wet Natuurbescherming. Er moet daarom eerst (kostbaar) onderzoek gedaan worden voordat je je dak mag isoleren vanaf de buitenkant.  De gemeente werkt aan een soortenmanagementplan (SMP) waarmee er voor een heel gebied in een keer een ontheffing komt en zo’n individueel kostbaar onderzoek niet meer nodig is. De gemeente maakt bekend wanneer dit SMP er is. Isoleren vanaf de binnenkant mag wel zonder zo’n onderzoek en ontheffing.

Man en vrouw zitten gezellig aan tafel
Raam in de zolder wordt geisoleerd

Dit kun je verwachten

Vanwege de bescherming van vleermuizen adviseren we op dit moment dakisolatie tegen de binnenkant van een (schuin) dak.

Je dak kan van binnenuit met verschillende manieren geïsoleerd worden; van binnenuit en van buitenaf. En met verschillende materialen. Meestal duurt het één tot maximaal vier dagen. Dit is natuurlijk afhankelijk van de manier waarop jouw dak geïsoleerd wordt. Natuurlijk kun je een bedrijf inschakelen, maar een beetje handige klusser kan een schuin dak zelf van binnenuit isoleren.

Dakisolatie betekent dus geen grote verbouwing. Je hebt nauwelijks rommel of overlast en het isolatiebedrijf ruimt alles weer voor je op. Als je dak aan de binnenkant wordt geïsoleerd, moet je wel je zolder opruimen. Bij dakisolatie aan de buitenkant hoef je geen extra voorbereidingen te treffen. Je moet wel even je zolder opruimen om plaats je maken voor de vakmensen en werkzaamheden. Heb je een plat dak? Dan komt de isolatie boven op het dak. Daar bovenop komt de dakbedekking.

Tips bij dakisolatie

  1. Ook als jij je zolder niet verwarmd en alleen als opbergplek gebruikt is het de moeite waard om je dak te isoleren. Er gaat namelijk veel warmte van het huis verloren via een koude zolder of vliering. Eventueel is het een optie om de zoldervloer te isoleren.
  2. Kies meteen voor een hoge isolatiewaarde (Rc-waarde van 4 of meer). Dit levert het meeste comfort en energiebesparing op. Terwijl het niet heel veel meer kost.
  3. Is je dak jaren geleden al geïsoleerd? Dan is er grote kans dat het veel beter kan. Kijk of je de isolatie kunt verbeteren door een extra laag aan te brengen of door de bestaande laag te vervangen.
  4. Een schuin dak kun je zelf isoleren. De organisatie Milieu Centraal heeft een stappenplan en tips voor de handige doe-het-zelver.
  5. Laat de isolatie van een plat dak altijd over aan een professioneel bedrijf of laat je van te voren goed informeren. Dit heeft te maken met het risico op rottend hout in je platte dak.
  6. Ga je verbouwen, een dakkapel plaatsen of je dak vernieuwen? Kies ook meteen voor isoleren, het is goedkoper en makkelijker als je het combineert.
  7. Veel informatie over subsidie, kosten, financieringsmogelijkheden, zelf klussen en isolatiebedrijven vind je op de site van Milieu Centraal
Zolderdak wordt geisoleerd
Voorgevel van een flat

Huurder of VvE?

Als je huis of appartement onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren, kun je niet zomaar zelf isolatiemaatregelen nemen. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

En heb je een huurhuis? Dan is je verhuurder verantwoordelijk voor grote verbeteringen aan je huis. Lees hoe je je verhuurder kunt aansporen om te isoleren. Als Leidse particuliere huurder kun je ook een melding maken bij het meldpunt verlaging energielasten van het Huurteam Leiden. Het Huurteam helpt jou om je particuliere verhuurder aan te sporen bij het nemen van duurzame maatregelen. Met woningcorporaties zijn afspraken gemaakt om alle sociale huurwoningen te verduurzamen. Vraag jouw woningcorporatie naar de plannen.

Gedicht in Leiden

‘We hebben het verouderde dubbelglas laten vervangen door HR++ glas en ik heb radiatorventilatoren aangebracht in de woonkamer. Hierdoor is het sneller warm, ondanks dat de bank ervoor staat.’

Tom

Woont met gezin in Meerburg

‘Wij zijn een jaar geleden verhuisd en hebben direct het dak, de gevel en de ramen geïsoleerd. Ook zonnepanelen gelegd. De oude bewoners hadden een rekening van 200 euro per maand. Wij zitten nu op 30 euro per maand! Dus zonnepanelen en isolatie redden portemonnee en planeet. Daar doen we het voor.’

Marc

Woont met gezin in de Merenwijk

‘Wij hebben na onze verhuizing het dak van binnen geïsoleerd en hebben vloerisolatie aangebracht. Wij zijn er zeer blij mee! We hebben een aanzienlijk lager stroom- en gasverbruik dan de vorige bewoner, terwijl zij alleenstaand was en wij een gezin met twee kinderen.’

Leontine

Woont met gezin in de Merenwijk

‘We hebben al een aantal jaar zonnepanelen. In het voorjaar hebben we de ramen aan de voorkant vervangen door HR++ glas. In november wordt het glas aan de achterkant vervangen. Het is een fijn idee om zelf bij te kunnen dragen aan de energietransitie. En je merkt het direct aan je gasverbruik.‘

Bas

Woont met gezin in de Merenwijk

‘Met HR++ glas, muurisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp hebben wij onze energierekening tot nul kunnen reduceren.’

Jeroen

Woont met gezin van vier in de Heemskerkstraat/ Zeeheldenbuurt

Nog meer isoleren?

Glasisolatie

Geen tocht en kou via het raam. Met glasisolatie blijft de warmte in huis.

Alles over glasisolatie
Muurisolatie

Pak je huis lekker in en laat warmte niet ontsnappen.

Alles over muurisolatie
Vloerisolatie

Voor warmere voeten, meer comfort, minder tocht en een minder vochtig huis.

Alles over vloerisolatie