Loading...

Muurisolatie

Waarom je muur isoleren? Wat denk je van een dalende energierekening en een prettiger en warmer huis? Een buitenmuur mét isolatie voelt minder koud aan en je houdt de warmte meer binnen. Daarom zijn woningen die vanaf 1975 gebouwd zijn al geïsoleerd, maar nog niet altijd optimaal.

Weet je niet of je buitenmuren al geïsoleerd zijn? In de Isolatiecheck staan handige tips, foto’s en video’s waarmee je het kunt checken. Of lees alles over gevelisolatie op de site Verbeterjehuis.nl

Grijs Huisje Grijs Huisje Grijs Huisje Grijs Huisje
300+

huizen gingen je voor

Muurisolatie, levert meer op dan je denkt!

Vanwege de bescherming van vleermuizen adviseren we op dit moment geen spouwmuurisolatie. Je kunt de buitenmuur van je huis wel aan de binnenkant isoleren met voorzetwanden. Je bespaart per jaar ongeveer 160 kuub gas, dat is jaarlijks zo'n € 190 tot € 500, afhankelijk van de energieprijs die je betaalt.

Wat is gevelisolatie

Muurisolatie of het isoleren van je gevel kan via de buitenkant of van binnenuit met een voorzetwand. Wat er mogelijk is hangt grotendeels af van de bouwjaar van de woning. Huizen gebouwd voor 1920 kunnen de muren van binnenuit isoleren of van buitenaf door middel van buitengevelisolatie. Huizen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1974 hebben bijna altijd een spouw. Vaak zijn ze geïsoleerd, maar meestal niet optimaal. Een spouw is de ruimte van zo’n vier tot zes centimeter tussen een binnenmuur en een buitenmuur. Die ruimte kun je laten opvullen met isolatiemateriaal. Dit heet spouwmuurisolatie. Huizen gebouwd na 1975 hebben al geisoleerde muren. Bij huizen van 1975-1991 heeft het zin om deze isolatie te verbeteren.

Let op! We raden op dit moment spouwmuurisolatie af. Momenteel geldt extra bescherming voor beschermde diersoorten zoals vleermuizen, gierzwaluwen en huismussen. Dit wordt geregeld in de Wet Natuurbescherming. Er moet daarom eerst (kostbaar) onderzoek gedaan worden voordat je de spouw kunt laten vullen met isolatiemateriaal. De gemeente werkt aan een soortenmanagementplan (SMP) waarmee er voor een heel gebied in een keer een ontheffing komt en zo’n individueel kostbaar onderzoek niet meer nodig is. De gemeente maakt bekend wanneer dit SMP er is.

Meer informatie vind je op www.milieucentraal.nl.

Vrouw leest een boek op de bank
Isolatie plaatsen

Dit kun je verwachten

Isolatie van binnenuit
Isolatie van binnenuit is voor een handige doe-het-zelver prima zelf te doen. Het geeft wel rommel in huis en wellicht moet je radiatoren verplaatsen. Ook kozijnen en plinten en stopcontacten kunnen in de weg zit. Pak het daarom aan als je toch gaat verbouwen of een nieuw huis hebt gekocht. Of doe het ruimte voor ruimte. Start in de ruimte waar je de verwarming het vaakste aan hebt staan. En bedenk dat je huis door de voorzetwanden iets kleiner wordt. Het comfort, de warmte en de lagere energierekening maken veel goed. Bovendien ziet je kamer er weer mooi strak uit, waardoor je amper merkt dat de ruimte iets kleiner is.

Tips

  1. Controleer hoe het zit met je isolatie. De meeste huizen die ná het jaar 2000 zijn gebouwd, hebben al goede isolatie. Toch zegt bouwjaar niet alles. Oudere huizen zijn bijvoorbeeld soms na-geïsoleerd. Gebruik de hulp Check je isolatie om de isolatie in jouw huis te controleren.
  2. Ga je een voorzetwand plaatsen? Dan is een vergunning niet nodig. Uitzondering: woon je in een Rijksmonument waarvan het interieur ook monumentaal is? Dan heb je wél een vergunning nodig. Check dit bij je gemeente.
  3. Ben je handig, dan kan je voorzetwanden ook zelf plaatsen. Bekijk de informatie en stappenplannen voor doe-het-zelvers.
  4. Ga je zelf aan de slag? Vergeet niet om ook de naden en kieren dicht te maken, maar zorg wel voor voldoende ventilatie en gezonde lucht in huis.
  5. We raden op dit moment spouwmuurisolatie en muurisolatie van buitenaf af. Momenteel geldt extra bescherming voor beschermde diersoorten zoals vleermuizen. Er moet daarom eerst (kostbaar) onderzoek gedaan worden voordat je de spouw kunt laten volspuiten met isolatiemateriaal.
  6. Veel informatie over subsidie, kosten, financieringsmogelijkheden, zelf klussen en isolatiebedrijven vind je op de site van Milieu Centraal
Man zit achter bureau
Voorgevel van een flat

Huurder of VvE?

Als je huis of appartement onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren, kun je niet zomaar zelf isolatiemaatregelen nemen. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

En heb je een huurhuis? Dan is je verhuurder verantwoordelijk voor grote verbeteringen aan je huis. Lees hoe je je verhuurder kunt aansporen om te isoleren. Als Leidse particuliere huurder kun je ook een melding maken bij het meldpunt verlaging energielasten van het Huurteam Leiden. Het Huurteam helpt jou om je particuliere verhuurder aan te sporen bij het nemen van duurzame maatregelen. Met woningcorporaties zijn afspraken gemaakt om alle sociale huurwoningen te verduurzamen. Vraag jouw woningcorporatie naar de plannen.

Gedicht in Leiden

‘We hebben het verouderde dubbelglas laten vervangen door HR++ glas en ik heb radiatorventilatoren aangebracht in de woonkamer. Hierdoor is het sneller warm, ondanks dat de bank ervoor staat.’

Tom

Woont met gezin in Meerburg

‘Wij zijn een jaar geleden verhuisd en hebben direct het dak, de gevel en de ramen geïsoleerd. Ook zonnepanelen gelegd. De oude bewoners hadden een rekening van 200 euro per maand. Wij zitten nu op 30 euro per maand! Dus zonnepanelen en isolatie redden portemonnee en planeet. Daar doen we het voor.’

Marc

Woont met gezin in de Merenwijk

‘Wij hebben na onze verhuizing het dak van binnen geïsoleerd en hebben vloerisolatie aangebracht. Wij zijn er zeer blij mee! We hebben een aanzienlijk lager stroom- en gasverbruik dan de vorige bewoner, terwijl zij alleenstaand was en wij een gezin met twee kinderen.’

Leontine

Woont met gezin in de Merenwijk

‘We hebben al een aantal jaar zonnepanelen. In het voorjaar hebben we de ramen aan de voorkant vervangen door HR++ glas. In november wordt het glas aan de achterkant vervangen. Het is een fijn idee om zelf bij te kunnen dragen aan de energietransitie. En je merkt het direct aan je gasverbruik.‘

Bas

Woont met gezin in de Merenwijk

‘Met HR++ glas, muurisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp hebben wij onze energierekening tot nul kunnen reduceren.’

Jeroen

Woont met gezin van vier in de Heemskerkstraat/ Zeeheldenbuurt

Nog meer isoleren?

Glasisolatie

Geen tocht en kou via het raam. Met glasisolatie blijft de warmte in huis.

Alles over glasisolatie
Vloerisolatie

Voor warmere voeten, meer comfort, minder tocht en een minder vochtig huis.

Alles over vloerisolatie
Dakisolatie

Een dak zonder goede isolatie is een groot warmtelek, ook als je je zolder of vliering niet verwarmt.

Alles over dakisolatie