Loading...

Glasisolatie

Met glasisolatie blijft de warmte in huis. Hierdoor bespaar je energie én wordt je huis een stuk comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen. In huis wordt de temperatuur meer gelijkmatig. Ook heb je minder last van geluid van buiten. En denk je: ‘ja maar ik heb al dubbel glas’? Dan kun je nog steeds een flinke isolatieklap maken. Met HR++glas, vacuümglas of triple glas bespaar je nog meer! En wist je dat dubbel glas van dertig jaar oud echt niet meer afdoende isoleert?

Grijs Huisje Grijs Huisje Grijs Huisje Grijs Huisje
300+

huizen gingen je voor

Glasisolatie, levert meer op dan je denkt!

Geen tocht en kou meer door het raam. Vervang enkel en dubbel glas door HR++ of triple glas voor betere isolatie. Bij dubbel glas bespaar je jaarlijks €85 aan energiekosten (bij een gasprijs van €1,20 per kuub gas). Heb je nog enkel glas? Dan bespaar je nog veel meer.

Wat is isolatieglas

Eigenlijk is het heel simpel: isolatieglas is zo gemaakt dat het isoleert. Vroeger bestond er alleen enkel glas. Beter dan geen glas, maar het laat wel veel kou en geluid door. Enkel glas is niet meer van deze tijd. Net als dubbel glas eigenlijk. Er zijn verschillende varianten isolatieglas. HR++ glas is inmiddels de standaard. Dit bespaart veel meer dan het dubbel glas dat in de meeste oudere woningen zit. Tegenwoordig is er ook triple glas met drie glasplaten, en vacuümglas dat twee glasplaten heeft met een dunne vacuüm ruimte ertussen. Dit isoleert heel goed.

HR++ glas kun je in de meeste bestaande kozijnen plaatsen, net als vacuümglas. Triple glas is niet in ieder bestaand kozijn mogelijk. Kies je tegelijkertijd voor nieuwe kozijnen? Dan is triple glas wel mogelijk. Voor monumenten zijn er regels: HR++ glas of triple glas is dan vaak niet mogelijk of niet toegestaan. Vacuümglas kan wel. Ook is er speciaal isolatieglas voor monumenten.

Meisje ligt bij het raam
Sluiting van een raam

Dit kun je verwachten

Isolatieglas in bestaande kozijnen is snel en eenvoudig aangebracht. Ook het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas is geen grote verbouwing. Het plaatsen duurt ongeveer een dag. Heb je veel ramen en laat je ook kozijnen vervangen? Dan duurt het langer. Het schilderen van houten kozijnen duurt natuurlijk ook een paar dagen.

Het werk gebeurt voor een groot deel van buitenaf. Bij het vervangen van kozijnen blijven de muren intact. Als je je eigen kozijnen houdt, wordt de sponning iets breder gemaakt. Hierdoor kan er zaagsel vrijkomen. Het isolatiebedrijf ruimt alles weer netjes voor je op.

Als je je vensterbank leegmaakt en je meubels voor het raam weg schuift, kan het isolatiebedrijf zo aan de slag!

Tips bij glasisolatie

  1. Kies je voor isolatieglas? Check dan meteen of je kozijnen nog in orde zijn. Met goed isolerende kozijnen met dubbele kierdichting bereik je namelijk nog meer comfort en besparing. En je bent dan in een keer klaar. Bedenk dat kozijnen en glas lang meegaan.
  2. Betere isolatie betekent meestal ook minder ‘natuurlijke’ ventilatie. Terwijl ventilatie wel belangrijk is voor je gezondheid. Zorg daarom voor voldoende ventilatie zodat schimmels of vochtplekken geen kans krijgen. Bijvoorbeeld met ventilatieroosters die op winddruk reageren of met een ventilatie-unit die de warmte terugwint. Het kan ook heel simpel: door elke dag je raam even open te zetten.
  3. Dubbel glas en HR++ glas lijken op elkaar: je ziet bij allebei twee glasplaten. Twijfel je? Check het dan op milieucentraal.nl . Op deze pagina kun je ook een test invullen. Na het invullen van zes vragen ontvang je advies op maat: welk glas past het beste bij jouw woning, wat kost het en wat bespaar je.
  4. Vergeet bij het isoleren van de ramen ook de rest van je huis niet. Zo voorkom je dat er vocht en condens op je muren, vloer of dak komt. Dat kan leiden tot vochtplekken en schimmels. Vraag de installateur om advies.
  5. De site verbeterjehuis.nl heeft een verbetercheck. Hiermee kun je zien wat je met HR++ glas, triple glas en vacuümglas bespaart. Ook zie je meteen wat je nog meer kunt doen aan de isolatie of verwarming van jouw huis.
  6. Nog niet toe aan grote ingrepen of heeft het isolatiebedrijf nog geen tijd? Met raamfolie bereik je ook al een flinke besparing. Je haalt het bij de bouwmarkt en brengt het zelf eenvoudig aan.
  7. Veel informatie over subsidie, kosten, financieringsmogelijkheden, zelf klussen en isolatiebedrijven vind je op de site van Milieu Centraal
Isolatiestrip plaatsen bij het raam
Vrouw drinkt koffie bij het raam

Huurder of VvE?

Als je huis of appartement onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren, kun je niet zomaar zelf isolatiemaatregelen nemen. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

En heb je een huurhuis? Dan is je verhuurder verantwoordelijk voor grote verbeteringen aan je huis. Lees hoe je je verhuurder kunt aansporen om te isoleren. Als Leidse particuliere huurder kun je ook een melding maken bij het meldpunt verlaging energielasten van het Huurteam Leiden. Het Huurteam helpt jou om je particuliere verhuurder aan te sporen bij het nemen van duurzame maatregelen. Met woningcorporaties zijn afspraken gemaakt om alle sociale huurwoningen te verduurzamen. Vraag jouw woningcorporatie naar de plannen.

Gedicht in Leiden

‘We hebben het verouderde dubbelglas laten vervangen door HR++ glas en ik heb radiatorventilatoren aangebracht in de woonkamer. Hierdoor is het sneller warm, ondanks dat de bank ervoor staat.’

Tom

Woont met gezin in Meerburg

‘Wij zijn een jaar geleden verhuisd en hebben direct het dak, de gevel en de ramen geïsoleerd. Ook zonnepanelen gelegd. De oude bewoners hadden een rekening van 200 euro per maand. Wij zitten nu op 30 euro per maand! Dus zonnepanelen en isolatie redden portemonnee en planeet. Daar doen we het voor.’

Marc

Woont met gezin in de Merenwijk

‘Wij hebben na onze verhuizing het dak van binnen geïsoleerd en hebben vloerisolatie aangebracht. Wij zijn er zeer blij mee! We hebben een aanzienlijk lager stroom- en gasverbruik dan de vorige bewoner, terwijl zij alleenstaand was en wij een gezin met twee kinderen.’

Leontine

Woont met gezin in de Merenwijk

‘We hebben al een aantal jaar zonnepanelen. In het voorjaar hebben we de ramen aan de voorkant vervangen door HR++ glas. In november wordt het glas aan de achterkant vervangen. Het is een fijn idee om zelf bij te kunnen dragen aan de energietransitie. En je merkt het direct aan je gasverbruik.‘

Bas

Woont met gezin in de Merenwijk

‘Met HR++ glas, muurisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp hebben wij onze energierekening tot nul kunnen reduceren.’

Jeroen

Woont met gezin van vier in de Heemskerkstraat/ Zeeheldenbuurt

Nog meer isoleren?

Muurisolatie

Pak je huis lekker in en laat warmte niet ontsnappen.

Alles over muurisolatie
Vloerisolatie

Voor warmere voeten, meer comfort, minder tocht en een minder vochtig huis.

Alles over vloerisolatie
Dakisolatie

Een dak zonder goede isolatie is een groot warmtelek, ook als je je zolder of vliering niet verwarmt.

Alles over dakisolatie