Loading...

Vloerisolatie

Waarom je vloer isoleren? Wat denk je van warmere voeten, meer comfort, minder tocht en een minder vochtig huis? En niet te vergeten een lagere energierekening! Daarom worden sinds 1992 de vloeren in nieuwbouwwoningen goed geïsoleerd. Van de woningen van voor 1992 heeft ongeveer de helft vloerisolatie, de andere helft nog niet. Dus waar wacht je nog op?

Grijs Huisje Grijs Huisje Grijs Huisje Grijs Huisje
300+

huizen gingen je voor

Vloerisolatie, levert meer op dan je denkt!

Vloerisolatie tegen de onderkant van de vloer is een makkelijke manier van isolatie als u een kruipruimte hebt. Voor warmere voeten, meer comfort, minder tocht en een minder vochtig huis. U bespaart door de isolatie zo’n € 160 per jaar aan energiekosten (bij een gasprijs van € 1,20 per kuub gas).

Wat is vloerisolatie

Huizen die na 1992 zijn gebouwd hebben over het algemeen een goed geïsoleerde vloer. Bij oudere huizen is een kijkje in je kruipruimte de moeite waard. Zie je isolatie aan de onderkant van de vloer? Of op de bodem van de kruipruimte? En hoe dik is de isolatie? Wat is de ruimte tussen de onderkant vloerbalken en bodem kruipruimte?

Als je huis een kruipruimte van minstens 35 cm hoog heeft, dan is (extra) isolatie tegen de onderkant van de vloer makkelijk aan te brengen. Ga voor goede vloerisolatie van minstens 16 centimeter en/of een Rc van minimaal 3,7.

Heb je geen kruipruimte of is die lager dan 35 centimeter? Ook dan kun je de vloer isoleren. Door bijvoorbeeld de bodem van de kruipruimte of de vloer van bovenaf te isoleren.
Vraag een isolatiebedrijf wat de mogelijkheden zijn of doe een check op de site van Milieu Centraal.

Kinderen spelen op de vloer
Vrouw met blote voeten op vloer

Dit kun je verwachten

Eigenlijk is vloerisolatie een fluitje van een cent. Het werk vindt onder de vloer plaats en is meestal binnen een halve dag geregeld. Jouw klus: zorgen dat de kruipruimte goed bereikbaar is zodat het isolatiebedrijf er makkelijk bij kan.

Meestal wordt op de bodem dampremmende folie gelegd. Die zorgt ervoor dat het isolatiemateriaal niet vochtig wordt. Daarna wordt het isolatiemateriaal aan de onderkant van de vloer vastgemaakt. En als er al rommel wordt gemaakt, dan ruimt het bedrijf het daarna weer netjes op.

Tips bij vloerisolatie

  1. Vloerisolatie aan de onderkant van de vloer levert meer besparing en comfort op dan bodemisolatie. Als je tenminste uitgaat van dezelfde isolatiewaarden. Lees hier meer over op milieucentraal.nl/bodemisolatie.
  2. Ga je je vloer isoleren, kies dan meteen voor een goede hoge isolatiewaarde (zogeheten Rc-waarde). Bij isolatie aan de onderzijde van de vloer is dat minstens 3,7.
  3. Kies materiaal dat geschikt is voor jouw type vloer. Vraag om advies bij een isolatiebedrijf.
  4. Let ook op de milieubelasting van het isolatiemateriaal. Bijna alle isolatiematerialen hebben een lage milieubelasting. Alleen schapenwol en gespoten PUR met HFK’s als blaasmiddel zijn op milieugronden afraders. Kies bij gespoten PUR voor HFO’s of water als blaasmiddel. Lees meer op milieucentraal.nl/isolatiematerialen.
  5. Vraag het isolatiebedrijf om op de bodem van de kruipruimte een dampremmende folie van kunststof (PE) te leggen. Zo wordt het isolatiemateriaal niet vochtig en blijft het goed werken.
  6. Laat de ventilatiegaten van de kruipruimte open. Ventilatie in de kruipruimte is erg belangrijk om vochtproblemen tegen te gaan.
  7. Veel informatie over subsidie, kosten, financieringsmogelijkheden, zelf klussen en isolatiebedrijven vind je op de site van Milieu Centraal
Isolatie vloer
Voorgevel van een flat

Huurder of VvE?

Als je huis of appartement onderdeel is van een Vereniging van Eigenaren, kun je niet zomaar zelf isolatiemaatregelen nemen. Lees tips over hoe je dit als appartementseigenaar bij je VvE kunt aankaarten.

En heb je een huurhuis? Dan is je verhuurder verantwoordelijk voor grote verbeteringen aan je huis. Lees hoe je je verhuurder kunt aansporen om te isoleren. Als Leidse particuliere huurder kun je ook een melding maken bij het meldpunt verlaging energielasten van het Huurteam Leiden. Het Huurteam helpt jou om je particuliere verhuurder aan te sporen bij het nemen van duurzame maatregelen. Met woningcorporaties zijn afspraken gemaakt om alle sociale huurwoningen te verduurzamen. Vraag jouw woningcorporatie naar de plannen.

Gedicht in Leiden

‘We hebben het verouderde dubbelglas laten vervangen door HR++ glas en ik heb radiatorventilatoren aangebracht in de woonkamer. Hierdoor is het sneller warm, ondanks dat de bank ervoor staat.’

Tom

Woont met gezin in Meerburg

‘Wij zijn een jaar geleden verhuisd en hebben direct het dak, de gevel en de ramen geïsoleerd. Ook zonnepanelen gelegd. De oude bewoners hadden een rekening van 200 euro per maand. Wij zitten nu op 30 euro per maand! Dus zonnepanelen en isolatie redden portemonnee en planeet. Daar doen we het voor.’

Marc

Woont met gezin in de Merenwijk

‘Wij hebben na onze verhuizing het dak van binnen geïsoleerd en hebben vloerisolatie aangebracht. Wij zijn er zeer blij mee! We hebben een aanzienlijk lager stroom- en gasverbruik dan de vorige bewoner, terwijl zij alleenstaand was en wij een gezin met twee kinderen.’

Leontine

Woont met gezin in de Merenwijk

‘We hebben al een aantal jaar zonnepanelen. In het voorjaar hebben we de ramen aan de voorkant vervangen door HR++ glas. In november wordt het glas aan de achterkant vervangen. Het is een fijn idee om zelf bij te kunnen dragen aan de energietransitie. En je merkt het direct aan je gasverbruik.‘

Bas

Woont met gezin in de Merenwijk

‘Met HR++ glas, muurisolatie, zonnepanelen en een warmtepomp hebben wij onze energierekening tot nul kunnen reduceren.’

Jeroen

Woont met gezin van vier in de Heemskerkstraat/ Zeeheldenbuurt

Nog meer isoleren?

Glasisolatie

Geen tocht en kou via het raam. Met glasisolatie blijft de warmte in huis.

Alles over glasisolatie
Muurisolatie

Pak je huis lekker in en laat warmte niet ontsnappen.

Alles over muurisolatie
Dakisolatie

Een dak zonder goede isolatie is een groot warmtelek, ook als je je zolder of vliering niet verwarmt.

Alles over dakisolatie